Breaking News

Saturday, February 22, 2014

Home » , , , » Tutorial Cara pasang Sitemaps dan robots.txt pada blog

Tutorial Cara pasang Sitemaps dan robots.txt pada blog


Bila kita berbicara mengenai SEO ni memang Boleh naik gila kan, lebih-lebih lagi kita ni newBie, Apatah lagi kalau NewBoyz meraung ko kehkeh...

Oklah aku nak berkongsi ilmu yg tak seberapa ni, Berikut ada 2 cara yg aku kaji dan try dan hasilnya kira boleh la, kalau setakat nak bergantung kat SEO je tapi perisian belog kita sampah je banyak tak guna juga betul tak :P ...

So Aku nak Kongsikan 2 cara, terbaik untuk Tingkatkan SEO yaitu SiteMaps dan Google Robots.txt Kedua-dua ni antara element penting dalam permainan SEO, selain dari ni korang jugak boleh tingkatkan SEO dengan cara pasang BreadCrumb, cara nak pasang breadCrumb pula boleh Rujuk kat sini Cara Pasang Breadcrumb Pada Blogspot..

ok kita mula dengan sitemaps, first sekali korang perlu Generate sitemaps untuk generate sitemaps tekan sini, dan kemudian bukak google Webmaster Tools, click pada Nama blog korang dan kemudian di sebelah kiri cari Crawl dan pilih sitemaps dan masukkan link sitemaps yg di genarate tadi. siap.
Note: test terlebih dahulu sebelum add kan.


Sekarang kita berbalik pada cara lpasang Custom Robots.txt first sekali korang kena generate kan juga macam sitemaps tadi, tekan kat sini untuk generate, setelah generate korang copy semua code dan kemudian pergi ke Dashboard pilih Settings  ›  Search preferences pilih edit Custom robots.txt  dan paste kan semua code tadi, dan siap....




mudah kan? haa tak payah fening-fening laa.. yg ni cara auto la kira, supaya senang, tak payah la nak edite bagai dengan script, lagi pula sekarang banyak script yg google dan blacklistkan terutama script dari abu farhan so berhati-hatilah :)

apa-apa pun selamat maju jaya..

kalau tak faham boleh tanya ye, aku malas nak explain sangat haha.. so kalau tak berapa detail maaflah, kalau salah pun maaflah, segala kos adalah tanggungan anda sendiri kehkeh...

No comments:

Post a Comment

Designed By