Breaking News
Showing posts with label santai. Show all posts
Showing posts with label santai. Show all posts

Saturday, September 13, 2014

Jongker Walk Melaka Warisan Dunia

Bukan sahaja kaya dengan sejarah, melaka juga dikatakan syurga bagi pengumpul dan penggemar barangan antik, Pengunjung pastinya terpegun dengan pelbagai barangan artifak lama yang mana ada diantaranya yang wujud sejak 300 tahun dahulu dan boleh didapati dengan pelbagai koleksi menarik, masing-masing mempunyai sejarah dan cerita yang tersendiri.

Jalan Hang Jebat, dahulunya dikenali sebagai Jonker Street, dikenali di seluruh dunia terutamanya di kalangan penggemar barangan antik.

Selain itu terdapat juga pelbagai kafe dan kedai yang menjual pelbagai barangan kraft, suasana amat meriah pada hujung minggu dengan kehadiran para pelancong dari dalam dan luar negara.

Kami juga sempat menemu ramah beberapa peniaga disana, menurut mereka disini menjadi tarikan utama kerana sifat penduduk melaka yang mesra kawan juga mereka turut boleh di tawar menawar ketika urusan jual beli.

Pelbagai cenderahati yang cantik dan menarik boleh didapati disini, apa tunggu lagi sekiranya anda ke melaka berkunjunglah ke jongker walk ataupun jalan hang jebat untuk menerokai suasana medan lama bertemu yang baru. :)

Read more ...

Friday, September 12, 2014

Renaissance Hotel Johor Baharu

Keindahan kota bandaraya johor baharu dapat anda saksikan di Renaissance hotel, keistimewaan hotel yang bertaraf 5 bintang ini pastinya dari segi penginapan, keselesaan pengunjung adalah keutamaan mereka, lokasinya yang terletak di bandar permas jaya, juga berhampiran lebuhraya terkemuka.

Selain dari decoration yang menarik hotel ini juga turut menyediakan pelbagai perkhidmatan asas yang menarik.
turut tersedia Spa yang di sediakan khas untuk lelaki dan wanita, bagi anda yang mengutamakan kesihatan pasti menggemari mini Gymnasium yang di sediakan dengan pelbagai kelengkapan, bagi yang gemarkan aktivity santai pastinya tidak akan melepaskan peluang berenang di kolam renang dimana pada petangnya anda dapat menyaksikan matahari terbenam.

Setiap hotel pastinya mementingkan quality makanan, di renaissance hotel juga tidak ketinggalan dengan menyediakan pelbagai menu makanan yang sedap dan lazat, dari chef's yang berpengalaman.

Untuk keterangan lanjut hubungi Siti Natrah Raidanie Roseda Abdul Halim Public Relation Officer 07-3813 333 / 017737 8017
Email: natrah.rainanie@renaihotels.com

Read more ...

Melawat Bee Farm dan Strawberry Park

Setamatnya acara Wing Of KKB perjalanan kami di teruskan ke Bee Farm dan Strawberry Park. Ramai yang kelihatan teruja apabila seorang ‘tour guide’ menerangkan mengenai spesies dah habitat lebah serta madunya. Lebah merupakan tarikan utama tempat ini tetepi ia juga mempunyai tarikan lain seperti Muzium Mini Serangga seperti rama-rama dan pelbagai spesies kumbang.

Ramai yang merebut kesempatan ini untuk membeli cenderahati dan mengambil gambar bersama koleksi rama-rama dan kumbang besar yang terdapat di sini serta menikmati air madu lebah yang sangat enak dan menyegarkan tekak. Manakala di Strawberry Park pula, kami sangat teruja melihat buah strawberi yang kemerah-merahan dan berbentuk seakan hati.

Selain daripada strawberi, disitu juga terdapat pelbagai jenis bunga-bungaan seperti Lavender,Ros, Kekwa dan banyak lagi. Aneka jenis cenderahati yang berunsurkan strawberi boleh juga didapati disini untuk dijadikan sebagai kenangan ketika berada di Strawberry Park Genting. Menarik bukan?

Read more ...

Kelab Golf Diraja Pekan


Kelab Golf Diraja Pekan pahang.

Sebelum mengakhiri program di Pahang, kami di bawa melawat ke Kelab Golf Diraja Pekan. Kelab golf ini menawarkan lapangan golf 18 lubang. Jika berada di Pekan, tidak susah untuk mencari kelab golf ini yang terletak berhampiran kawasan istana.

kami berpeluang ‘tee off’ di Kelab Golf diRaja Pahang bersama-sama dengan Haji Idros Yahya, Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Negeri Pahang, dan Encik Azizul Aziz  , pengurus Kelab Golf diRaja Pahang.

“Buat mereka yang inginkan kelainan, boleh datang ke sini untuk bermain golf. Lapangan ini juga baru-baru ini telah dinaiktaraf untuk memberikan lebih kepuasan kepada para ‘golfer’,” terang Azizul.
Bermacam-macam ciri yang ada pada lapangan ini. Fairway yang panjang, lubang buta, bunker besar dan tinggi serta green yang sukar.

Unit GolfMajlis Daerah PekanJalan Mahkota, 26600 Pekan Bandar DiRaja, Pahang Darul Makmur.

Read more ...

Thursday, September 11, 2014

Klana Resort Seremban

Klana Resort Seremban. Resort ini terletak di dalam kawasan Taman Tasik Seremban, yang dikelilingi dengan kehijauan. Alunan muzik tradisional menyapa ketibaan kami di lobi sambil kami disambut oleh pemangku Pengurus Besar Klana Resort, Encik Saiful Bahri dan YB Abu Samah Mahat.

Sambil menikmati jamuan ringan, satu sidang media telah diadakan. Klana Resort merupakan hotel terbaik di Seremban, bertemakan kehijauan pepohon dan tasik menjadikan ia seperti sebuah ‘resort in the city’,”. Manakala Pengarah Tourism Malaysia Negeri Sembilan, Zaidi Kassim sangat teruja untuk membantu menaikkan nama Negeri Sembilan di mata dunia pelancongan. “Sudah ramai pelancong yang mengenali Port Dickson tetapi tidak daerah-daerah lain di Negeri Sembilan. Jadi dengan adanya program ini saya berharap agar pihak media dapat membantu mewarwarkan destinasi lain seperti Seri Menanti, Seremban, Jelebu dan banyak lagi,” terang Zaidi kepada para media.

Kami kemudiannya makan tengahari di Xinjiang Restaurant, sebuah restoran masakan Cina di Klana Resort Seremban. Usah risau makan di sini kerana restoran ini disahkan halal dan chefnya, Ho Tui Kit pula berpengalaman dalam menu masakan Cina Muslim. Antara menu yang patut dicuba adalah deep fried cod fish with Thai Sauce, braised shark fin soup with crab meat, chicken with dried chilli and cashew nut serta banyak lagi. Bukan setakat restoran masakan Cina Muslim, malah Klana Resort Seremban turut menawarkan sebuah restoran makanan Jepun, iaitu Yuri Japanese Restaurant. Ini merupakan restoran makanan Jepun terbaik di Seremban kerana menggunakan bahan-bahan mentah berkualiti tinggi dan segar. Menurut Chef Yong Kok Seng, berpengalaman hampir 22 tahun dalam masakan Jepun,” Kami hanya menggunakan bahan-bahan mentah terbaik dan di sini masih ada rasa tradisional masakan Jepun asli. Hanya gred terbaik digunakan di sini dan Hanya gred terbaik digunakan di sini dan harganya amat berpatutan.” Signature dish di sini yang patut dicuba adalah Kani Tanuki Sala.

Read more ...

Wednesday, September 10, 2014

Meriahkan hari bersama keluarga di StarFresh Agro Park

StarFresh Agro Park bukan sekadar restoran, selain dari hidangan makanannya yang lazat di sini juga terdapat penginapan, Spa, Bilik wap, juga di StarFresh ini juga terdapat beberapa pakej seperti pembelajaran, team building, leisure, hari keluarga, perkhemahan dan banyak lagi.

Kepada anda yang gemarkan aktiviti lasak bersama keluarga dan merasai pelbagai keseronokan bersama suasana santai dan meriangkan bolehlah berkunjung ke StarFresh Agro Park.

Untuk pertanyaan lanjut, anda boleh menghubungi,

StarFresh Agro Park
Lot 2599, 12KM Jalan Seremban, Kuala Pilah, 70400 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia.

Tel: 606-6794288 
Fax: 606-6782628

E-mail: 
starfreshagropark@gmail.com
starfreshagro@gmail.com
starfreshpark@gmail.com

Read more ...

Tuesday, September 9, 2014

Kompleks pengembangan tenun pahang Diraja

Kompleks pengembangan tenun pahang Diraja di buka pada tahun 1993 dan kini telah berkembang pesat sehingga ke peringkat antarabangsa.

Pihak Tenun pahang diraja ini juga telah berkerjasama bersama 5 pereka muda di malaysia bagi mengembangkan lagi dan mempelbagaikan fashion tenun sesuai dengan pembangunan era hari ini, dan pastinya menarik minat pada golongan penggemar fashion.

Kelebihan dan keunikan tenun diraja pahang ini pastinya dari segi kraftnya dan di perbuat 100% secara manual oleh mereka yang di latih secara professional.

Kepada anda yang gemarkan fashion terutamanya fashion yang berkonsepkan tradisional apakata berkunjung ke pusat tenun pahang diraja yang terletak di pekan pahang, di sini anda boleh lihat sendiri bagaimana proses penenunan dilakukan secara manual dan tradisional.

Read more ...

Sunday, August 31, 2014

Homestay Maju manik di sungai manik perak | Bukan sekadar Homestay

Ketibaan kami di homestay maju manik di sambut dengan begitu meriahnya, bagai raja sehari paluan kompang mengiringi ketibaan kami.
Homestay maju manik adalah gabungan 2 buah kampung iaitu kampung sungai batu dan kampung tanjong keramat di daerah sungai manik hanya 10KM dari bandar teluk intan, Perak.

kemeriahan dan keramahan penduduk kampung tidak habis di situ sahaja kami di hidangkan pula dengan menu istimewa mereka iaitu ubi lenyek dan jelly labu. Untuk pengetahuan anda di sungai manik ni mereka memang cukup terkenal dengan ubi lenyeknya.

Selain dari program anak angkat mereka juga akan memenuhi setiap permintaan pengunjung sekiranya tidak bersetuju dengan aktiviti yang di sediakan, ikut selera dan keselesaan andalah. Menarik bukan?

Suasana panorama yang di kelilingi sawah padi dan berhampiran dusun buah-buahan, kami percaya pastinya mendamaikan hari anda.

Berikut Antara aktiviti yang di sediakan di homestay maju manik ialah...
- jamuan makan chim chum.
- Lawatan ke IKS ( bengkel kerisik, bengkel biskut, bengkel bahulu, industri ikan dalam sangkar, burung puyuh.
- Persembahan pukong.
- Demo menanam padi cedong menggunakan kuku kambing.
- Demo menuai padi.
- Menangkap ikan menggunakan serkap dan Sukan Bendang.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan apakata anda hubungi mereka di talian - 0124946158 / 01124139238 Email: koperasimajumanik@yahoo.com

Read more ...

Saturday, August 30, 2014

Keseronokan Lost World of Tambun

Pengalaman berada di lost world of tambun antara pengalaman yang tidak dapat kami lupakan, rombongan sahabat media kali ini di bawa menorakai keseronokan lost world of tambun, yang merupakan antara destinasi pelancongan yang terdapat di negeri perak.

Kami juga di berikan peluang untuk merasai sendiri setiap permainan yang terdapat di lost world of tambun, sama seperti sunway lagoon, lost world of tambun juga memang terkenal dengan water park dan aktiviti airnya.

Selain itu, pelbagai aktiviti lain yang menyeronokkan dapat anda nikmati di sini, antaranya petting zoo, tiger valley, team building park, lost world tin valley, Hotsping and spa, pontianak the legend dan banyak lagi.

Apa kata anda bawa seisi keluarga dan terokai keseronokan dan keunikan yang terdapat di lost world of tambun yang terletak di ipoh perak.

Read more ...

Tuesday, August 26, 2014

Lat's Place @ Puteri Harbour Family Park Restoran Kampung Boy

Lat's Place @ Puteri Harbour Family Park Restoran Kampung Boy


kampung Boy siri animasi yang cukup popular sekitar tahun 90-an ini bukan sahaja di gemari golongan kanak-kanak, malah remaja dewasa dan kanak-kanak generasi terkini juga turut meminatinya.

pastinya menggamit memori lama, kami sebagai penggemar-penggemar siri animasi tempatan sangat teruja kerana di berikan peluang untuk melawati Restoran yang bertemakan siri animasi popular kampung Boy di Lat's Place @ Puteri Harbour Family Park, Johor Bahru, hanya bersebelahan dengan legoland, bukan itu sahaja kami juga dapat beramah mesra bersama watak-watak siri animasi popular kampung Boy.

pelbagai replika yang terdapat di dalam siri animasi kampung boy dapat anda saksikan secara langsung di sini, dan juga berpeluang merasai makanan kegemaran Mat dan rakan-rakannya, menu-menu yang di sediakan juga sangat menarik dan pastinya bertema ala-ala kampung boy. macam mana menarik bukan?

pelbagai cenderahati Kampung Boy yang menarik boleh anda dapati di sini :) jadi apa tunggu lagi berkunjunglah ke Lat's Place @ Puteri Harbour Family Park Nusajaya JB.





Read more ...

The Banjaran Hotsprings Retreat Lokasi istirehat terbaik di ipoh.



The Banjaran Hotsprings Retreat ini terletak di kawasan pergunungan dan bersebelahan Lost world of tambun Theme park dan hotel yang terletak di bandaraya ipoh perak, tempat tarikan kawasannya merangkumi Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz dan Gua Perak.

The Banjaran Hotsprings Retreat hotel bertaraf 5 bintang ini selain dari kolam air panas semulajadinya yang menjadi tarikan utama, mereka turut menyediakan perkhidmatan spa, Pelbagai terapi rawatan disediakan, termasuk aromaterapi, Ayurveda dan hidroterapi. apa yang menarik lagi, mereka turut menyediakan perkhidmatan kereta mewah limosin. manakala pengangkutan ulang alik dari lapangan terbang (di sediakan atas permintaan) dan pengangkutan dalam kawasan lingkungan 20 km di sediakan secara percuma.

Nikmati kemewahan hidupan semulajadi dengan suasana hutan segar di kawasan pergunungan dan gua, panorama indah pastinya mendamaikan hari anda, dan ini menjadikan The banjaran Hotspring menjadi tarikan utama pelancong dalam dan luar negara.

kami rasa bertuah di bawa melihat kawasan hotel dan kolam air panas semulajadi, dan persekitaran kawasan yang di kelilingi kehijauan semulajadi.

untuk sebarang pertanyaan dan tempahan anda boleh layari - http://www.thebanjaran.com/






Boss besar Banjaran Hotsprings.
Read more ...

Wednesday, August 20, 2014

Gaharu tea valley Ladang Gaharu terbesar di malaysia

Gaharu tea valley Ladang Gaharu terbesar di malaysia


Gaharu tea valley Bukanlah sesuatu yang asing bagi penduduk negeri perak terutama bagi mereka yang tingal di sekitar Gopeng, Boleh di katakan antara pusat tanaman pokok gaharu terbesar di Malaysia.

seperti mana yang kita tahu gaharu merupakan satu produk yang cukup popular dan mempunyai aset nilai yang begitu tinggi, bukan sahaja wangi kayu gaharu juga di katakan mampu merawati pelbagai penyakit, Pokok gaharu juga di katakan antara pokok yang hampir pupus dan terancam dek kerakusan manusia, oleh itu pihak GAHARU TECHNOLOGIES SDN BHD (GTSB) mengambil langkah inisiatif dengan memulakan penanaman Pokok gaharu dan di komersialkan sebagai salah satu pusat pelancongan di negeri perak.

kami di berikan peluang melawati ladang tanaman pokok gaharu seluas 300 ekar dengan lebih 200,000 pokok gaharu, memang agak teruja kerana banyak info dan pengalaman yang kami perolehi di sini, antaranya bagaimana proses tanaman di lakukan dan bagaimana pokok gaharu ini menghasilkan minyaknya haa menarik bukan?

selain dari di jadikan ubat-ubatan gaharu juga di gunakan bagi produk makanan, antara yang menarik minat kami ialah maggie, aiskrim, Kuih-mueh, Nougat, aiskrim dan banyak lagi. bagi kepercayaan masyarakat cina gaharu merupakan pohon cinta, jadi ada pokok gaharu yang mereka gelarkan pokok cinta, iaitu di katakan sesiapa yang memeluknya akan bertemu jodoh dengan cepat, hmm menjeling kakak kat sebelah tu ye abang, ehh!

Antara produk Gaharu:

Gaharu Tea
Gaharu Cookies
Gaharu Instant Noodles
Gaharu Soup Mix
Gaharu Nougat
Gaharu Oil/Fragrance
Gaharu Wood Chip

Info lanjut :
Gaharu Tea Valley Gopeng
[Gaharu Technologies Sdn. Bhd.]
Lot 9840, Mukim Teja,
Kampung Pintu Padang,
31600 Gopeng Perak.
Tel : 05-357 5999







Read more ...

Tuesday, July 15, 2014

Terbaru dari Nintendo Super Smash Bros. Wii U/3DS Fighter


Super Smash Bros ni antara permainan Video yang di tunggu-tunggu kerana memuatkan pelbagai karakter dari siri anime dan game popular antaranya Pokemon, sonic, pacman, super mario dan banyak lagi, menarik kan?

ok jom kita tengok antara karakter yang terdapat dalam permainan ni..


  1. Pac-Man
  2. Palutena
  3. Ike
  4. Mii Fighters
  5. Greninja
  6. Charizard
  7. Yoshi
  8. Sheik
  9. Zero Suit Samus
  10. Diddy Kong
  11. Little Mac
  12. Lucario
  13. King Dedede
  14. Zelda
  15. Rosalina & Luma
  16. Marth
  17. Sonic
  18. Toon Link
  19. Peach
  20. Luigi
  21. Pikmin & Olimar
  22. Mario
  23. Donkey Kong
  24. Villager
  25. Mega Man
  26. Link
  27. Wii Fit Trainer
  28. Samus
  29. Kirby
  30. Fox
  31. Pikachu
  32. Bowser
  33. Pit
  34. Captain Falcon
  35. Lucina
  36. Robin.

















Read more ...
Designed By