Breaking News
Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Monday, June 23, 2014

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Bagi Negeri-Negeri Seluruh Malaysia 1435H 2014



hey bloggers.

Di bawah ni tersedia jadual berbuka puasa dan waktu imsak bagi seluruh negeri malaysia, belum apa-apa dah cerita pasal berbuka kan kihkih?

kepada semua warga muslimin dan muslimat selamat menjalani ibadah puasa, moga tahun ini menjadi lebih baik buat kita semua.

dalam kita bergembira jangan lupa pada mereka yang kurang bernasib baik, jika ada kelebihan sumbangkan kepada mereka yang lebih memerlukan. in shaa allah..

Tahun 2014
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Bagi Negeri-Negeri Seluruh Malaysia 1435H/2014M
Read more ...

Monday, February 24, 2014

Belajar Photography dengan Camerasim


Minat dengan Camera DSLR? Minat dunia Photography? tapi malas nak usung camera DSLR sana sini? nak belajar DSLR tak ada masa nak practice kan? haa aku ada jalan penyelesaian terbaik tuk korang kehkeh...

nahh terjah je web ni camerasim.com web ni menyediakan simulator DSLR untuk kita belajar dan practice kan, selain dari tu web camerasim juga menyediakan tips dan cara menggunakan DSLR dengan betul, so korang boleh try la tanpa risau shutter count mencanak naik, jimat tenaga dan masa...

Nak lebih cepat mahir korang cuba simulator 3D version hehe, memang havoc laa..

selain dari Computer, korang juga boleh download simulator versi android/iphone boleh la asah lagi skill tu kan, dan yg menariknya mereka sediakan pelbagai info menarik mengenai DSLR hehe..


sekarang ni terlalu banyak kemudahan yg tersedia malas dengan rajin je yg selalu jadi isu, so bagi peminat tegar DSLR korang mesti asah bakat kan, aku percaya setiap photographer pentingkan Quality image.
so kalau korang ada info menarik boleh la jugak share dengan aku... so kita enjoy...
Read more ...

Saturday, February 22, 2014

Tutorial Cara pasang Sitemaps dan robots.txt pada blog


Bila kita berbicara mengenai SEO ni memang Boleh naik gila kan, lebih-lebih lagi kita ni newBie, Apatah lagi kalau NewBoyz meraung ko kehkeh...

Oklah aku nak berkongsi ilmu yg tak seberapa ni, Berikut ada 2 cara yg aku kaji dan try dan hasilnya kira boleh la, kalau setakat nak bergantung kat SEO je tapi perisian belog kita sampah je banyak tak guna juga betul tak :P ...

So Aku nak Kongsikan 2 cara, terbaik untuk Tingkatkan SEO yaitu SiteMaps dan Google Robots.txt Kedua-dua ni antara element penting dalam permainan SEO, selain dari ni korang jugak boleh tingkatkan SEO dengan cara pasang BreadCrumb, cara nak pasang breadCrumb pula boleh Rujuk kat sini Cara Pasang Breadcrumb Pada Blogspot..

ok kita mula dengan sitemaps, first sekali korang perlu Generate sitemaps untuk generate sitemaps tekan sini, dan kemudian bukak google Webmaster Tools, click pada Nama blog korang dan kemudian di sebelah kiri cari Crawl dan pilih sitemaps dan masukkan link sitemaps yg di genarate tadi. siap.
Note: test terlebih dahulu sebelum add kan.


Sekarang kita berbalik pada cara lpasang Custom Robots.txt first sekali korang kena generate kan juga macam sitemaps tadi, tekan kat sini untuk generate, setelah generate korang copy semua code dan kemudian pergi ke Dashboard pilih Settings  ›  Search preferences pilih edit Custom robots.txt  dan paste kan semua code tadi, dan siap....




mudah kan? haa tak payah fening-fening laa.. yg ni cara auto la kira, supaya senang, tak payah la nak edite bagai dengan script, lagi pula sekarang banyak script yg google dan blacklistkan terutama script dari abu farhan so berhati-hatilah :)

apa-apa pun selamat maju jaya..

kalau tak faham boleh tanya ye, aku malas nak explain sangat haha.. so kalau tak berapa detail maaflah, kalau salah pun maaflah, segala kos adalah tanggungan anda sendiri kehkeh...
Read more ...

Friday, February 14, 2014

Tutorial dan cara Install IDM AKA Internet Download Manager.



Selamat sejahtera, hari ini aku nak share IDM pula, aku yakin mesti ramai kaki downloader kat luar tu yg guna IDM ataupun Internet Download Manager salah satu software terbaik tuk kaki-kaki downloader, selain dari user Friendly tahap Facebook mark zukebak kelajuan dia macam umphhh...

aku jugak tau mesti ramai yg ada masalah dengan Crack dia, betul tak? pada yg tak jumpa lagi solution dia kat sini aku ada penyelesaian dia, untuk version terbaru ni lebih stable dan mantap..


untuk download yg latest version boleh clik disini.
untuk download crack boleh click disini.

satu lagi nasihat aku jangan gatal nak update version la. :)
unless kalau beli yg original. kehkeh..
selamat maju jaya...

How to Crack?

Install IDM 6.19 (above 6.12 can be cracked)
Close all the open IDM windows
Download and Extract Crack
Now Run IDM Crack V16.exe
Select IDM installation folder ( ex : C:\Program Files \Internet Download Manager )
Click Activate button.It will say that IDM activated successfully !
IDM will launch itself after few seconds (Close and Run IDM again if it says it ran as administrator)
Yeah !! it’s cracked already
IDM says it’s a fake serial number ?
This happens when you have used some other cracks or serial keys before.To fix

Run crack again and click Deactivate > Yes
install IObit Unisntaller and uninstall IDM completely. Get IObit Uninstaller Here
IObit uninstaller will let you delete all the files created by IDM from powerful scan.delete all the files
Re-install IDM.
Then run crack again click Activate.

credit to onhax.net
Read more ...

Tutorial cara Activate Windows 8.1 | how to activate windows 8.1




Kali ni aku nak kongsi dan share tips dan cara untuk activate kan windows 8.1. caranya mudah je, pertama sekali korang kena la install windows 8.1 dulu kehkehkeh...

bagi aku windows 8.1 ni walaupun nampak rumit tapi lebih friendly user, selain dari start up yg gila super fast and furious...

langkah pertama korang perlu download file disini. sesudah download extract dan run kan sebagai admin, dan pilih activate dan anda boleh pilih sama ada nak activate kan windows 8.1 atau office2010/2013.




Ni bukti keberkesanan aku try kat laptop aku sendiri haa...siap update bagai...

untuk masalah watermark pula korang boleh download disini.. dan jangan lupa tick kan pada remove all watermark..

selamat mencuba kalau ada masalah boleh hubungi aku hehe.
Read more ...

Thursday, February 6, 2014

Apakah itu Diskriminasi ???



Apakah itu Diskriminasi ???
Diskriminasi merujuk kepada pelayanan yang tidak adil terhadap individu tertentu, di mana layanan ini dibuat berdasarkan kumpulan yang diwakili oleh individu berkenaan.

Diskriminasi merupakan suatu amalan yang biasa dijumpai dalam masyarakat manusia. Ia berpunca daripada kecenderungan manusia untuk membeza-bezakan manusia.

Diskrimasi boleh berlaku dalam pelbagai konteks. Ia boleh dilakukan oleh orang perseorangan, institusi, firma, malah oleh kerajaan.
Terdapat pelbagai perlakuan yang boleh dianggap sebagai diskriminasi, perlakuan diskrimasi yang ketara adalah seperti berikut:

Seorang peniaga enggan berurusan dengan seorang pelanggan berdasarkan kumpulan yang diwakillinya.


*Seorang majikan memberi gaji yang tidak setimpal dengan sumbangannya kepada pekerja berdasarkan kumpulan yang diwakilinya.*

Sebuah institusi pendidikan enggan menerima seorang pelajar, walaupun dia mempunyai kelayakan dan masih mempunyai kekosongan dalam institusi berkenaan, disebabkan individu berkenaan mewakili kumpulan tertentu.

adakah anda amalkan diskriminasi? aku adalah mangsa diskriminasi...

terima kasih la kat wikipedia senang keja aku haha. biasanya pengamal diskriminasi ni manusia yg jenis racist, aku tak faham kenapa wujudnya manusia yg hidup berteraskan bangsa dan mengetepikan hak asasi individu sebagai manusia,

diskriminasi ni bukan perkara baru, tapi dah berzaman beribu-ribu tahun dahulu lagi barangkali, cuma ianya di anggap perkara biasa, tapi bagi aku ini satu jenayah terlampau terhadap mental dan dan hak asasi sebagai manusia...

tulisan cakar rimau macam ni memang tak akan dapat mengubah apa-apa, aku cuma harap satu hari ini, ada manusia yg mampu mengubah dan menghapuskan "diskriminasi dari kamus mukabumi.

Read more ...

Tuesday, October 1, 2013

Apa salah aku?

apa salah aku? apa salah aku? kau tanya apa salah kau?
apa kau dah tak kenal diri kau? apa salah aku?
diri kau sendiri kau boleh tanya? apa kau dah tak kenal siapa diri kau?

apa salah aku? apa aku dah buat?
apa yg kau dah buat? segala perbuatan dan pilihan kau?
kau boleh tanya?
pada siapa kau patut tanya sebenarnya?
apa aku dah buat? kau rasa siapa yg layak jawap soalan kau ni?
apa aku dah buat? kenapa jadi macam ni? apa salah aku?

jadi demi nak melupakan masalah kau ni,
kau nak memberontak kau nak cuba tunjuk pada satu dunia?
kau silap? kau ingat ada org yg akan hulurkan tangan,
kau ingat ada org yg akan suluhkan jalan?
kau berharap pada siapa? siapa yg kau rasa mampu?

Read more ...

Wednesday, January 16, 2013

Brave Miss Bawani VS Arrogant Sharifah Zohra Jabeen





Apakah? apa kena mengena dengan haiwan. geleng kepala tengok pompuan sombong ni, "O" level but "0" brain.
Read more ...

Kenapa ke dua-dua bibir kita (atas dan bawah) tidak bergerak sewaktu kita mengucapkan Kalimah Syahadah LA ILA-HA ILLALLAH? - UAI


Kenapa ke dua-dua bibir kita (atas dan bawah)
tidak bergerak sewaktu kita mengucapkan Kalimah
Syahadah LA ILA-HA ILLALLAH?

Ha, cuba try sebut LA ILA-HA ILLALLAH...Kedua-
dua bibir kita tak bergerakan?

Kenapa dan mengapa??

Jawapannya: Itulah Rahmat Allah yang amat besar
ke atas hamba-hambaNya...

Ini kerana seseorang yang didatangi Sakaratul
Maut (Nazak), dia sudah tidak berdaya lagi
menggerakkan seluruhnya tubuhnya kecuali LIDAH
nya sahaja.. 


Maha Suci Allah..

-UAI-
Read more ...

Tuesday, January 8, 2013

Empat CARA TIDUR - imam syafie



Setiap hari aku mesti menggarukan kepala "apa yang nak di update ni, hehe. anda juga begitu kan kan. hahah. baiklah kali ini aku nak bercerita tentang cara kita tidur, kalau sebut pasal tidur ni ada macam-macam ragam dan gaya kan, ada juga yg tidur sambil berjalan la, tidur sambil bercakap la, haa itu mengigau namanya haha.

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Aisyah bahawa Nabi telah bersabda: "Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuknya. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk bermungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiri."

berikut adalah cara-cara tidur yang di catat oleh imam Syafie kita.:

Empat CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit Dan
Bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat
Malam.

Read more ...

Monday, January 7, 2013

Kenapa hantaran kahwin mahal-mahal sangat.


orang yang nak masuk meminang tu adalah lelaki yang nak tanggung dosa-dosa kita, jika kita tak solat, jika kita keluar rumah tak menutup aurat, lelaki yang nak membimbing kita, lelaki yang bakal menjadi imam dan ayah kepada anak-anak kita jadi kenapa harus di letakkan hantaran kahwin yang mahal-mahal.



telah di riwayatkan juga di dalam hadis yang berbunyi:
Wanita-wanita yang paling diberkati dikalangan umatku adalah yang paling rendah mas kahwinnya” (Riwayat Ahmad)

Read more ...

Sunday, January 6, 2013

Apa yang Di perlukan HATI.




Pada suatu ketika dahulu, aku bertanya pada diri ku sendiri, apakah yg aku inginkan? lalu hati ku menjawap, "tiada lain melainkan kasih sayang dan cinta yg tulus dari seorang wanita" lalu aku bertekad mencari cinta, mencari kasih dan sayang dari seorang wanita, apabila aku hampir dengannya, aku bertanya lagi dengan diri ku, adakah engkau yakin ini yang engkau cari dan perlukan, lalu hati ku berkata, "ya, kau sudah hampir dengannya" aku menjawap, kenapakah aku masih merasa kosong di dalam jiwa ku seandainya itu yang benar-benar di perlukan, lalu aku biarkan, aku tidak mahu hati ku memberi jawapannya, apabila aku mendapatkan seperti apa yang di inginkan oleh hati ku yaitu cinta dan kasih sayang dari seorang wanita, aku masih merasa sama, kosong, aku tidak merasa ketenangan malah kebahagiaannya tidak seperti yang aku bayangkan, kerana itu aku tidak bisa menghargai kasih dan sayang itu, akhirnya aku kehilangan kasih sayang dan cinta yang  hati ku dahagakan selama ini, tapi aku masih merasa sama walau selepas aku kehilangannya, perasaan yang sama ketika aku mencari sesuatu dahulu, lalu aku bertanya lagi, wahai hati adakah benar segala kemahuan mu selama ini, apakah yang aku perlukan dan mahukan agar aku dapat merasa ketenangan. aku mencari jawapannya hampir bertahun-tahun, hingga aku menyadari apa yang aku perlukan memang kasih sayang dan cinta tapi bukan yang utama dari seorang wanita tapi ALLAH SWT, memang aku perlukan kasih dan sayang dari seorang wanita tetapi dengan keredhaan allah, itulah yg perlu, selama ini aku mencari jawapan tetapi jarang sekali aku meminta darinya, jarang sekali aku mensyukuri nikmatnya, aku bermohon padanya tapi tidak dengan seikhlas hati, bagaimana allah perkenankan doa kita seandainya ia tidak datang dari hati yang ikhlas, dan bagaimana pula kita boleh memahami jiwa kita seandainya tidak kita selamai hati nurani kita sendiri, jadi aku berharap agar janganlah kita berhenti memohon keredhaan dan hidayah dari allah.

Read more ...

Monday, December 31, 2012

Trick - Photo Zoom For Facebook. cara mudah view gambar


sejak 2 3 menjak ni aku jarang-jarang ada kelapangan nak meng'update blog ni, maklum la sejak bergelar tan sri ni memang bizi je bhahahaha.. melampau kan,

ok. aku nak share satu lagi trick kepada kaki online pecebokk. yaitu extension Photo Zoom for facebook.

kegunaannya simple je. korang nak view picture sangat senang dan mudah la just letak curser mouse kat mana-mana picture pappp keluar besar gedabak.

keuntungannya ialah kalau korang nak rembat DP orang yang di hide kan pun boleh, sebab photo zoom ni akan menzoom ke size asal gambar tersebut. kahkahkah. sempoi kan. (tapi jangan la buat macam tu biadap tu bhahaha)

Read more ...

Trick dan cara nak dapatkan status facebook like yang beriban-riban dengan LikeLO.



kalau korang kaki ber'facebook mesti korang teruja nak status korang orang like kalau boleh nak beriban-riban orang like kan. even status korang tu "caye da beyakk hukhuk"

gua ada trick baik punya, hehe. senang je kalau korang nak status korang dapat like yg beriban-riban.

first sekali korang masuk sini. korang kena subscibe FB aku nak add pun boleh hahaha, tu kira upah aku ajar korang trick ni la haha boleh kan kan.. CLICK SINI.

dah subscribe belum, jangan nak tipu ea tak baik tau aku memang tak tau tapi tuhan maha mengetahui. haaa tipu dosa masuk api neraka haa.

ok kalau dah setel step first tu pergi ke website ni... click sini...

tuk guna software ni korang perlukan token cara nak dapatkan token FB korang tengok kat screenshot bawah ni.


Read more ...

Wednesday, December 26, 2012

Tuto: Cara Install WhatsApp application pada laptop korang




Entry kali ini aku nak buat tutorial cara install whatsApp kat lappy korang hehe. menarik kan. mesti la. terbaikk punya...mungkin ada yg dah tau and ada jugak yg tak tau kan. barang baik kena share la hehe. aku pun baru je tau ni. hehe.

cara dia mudah je. first sekali korang kena download software YouWave for android, aplikasi ni tuk korang Run kan android dekat lappy korang. faham kan. aku malas nak terangkan sangat senanya hahaha. ala kadar dah laa..janji korang paham kan. betul tak john.

ok step 1 pergi ke http://youwave.com/download.html then download YouWave for android tapi mak sure korang download yg version 2.3.4 jangan nak gatal download version 4.01 sebab crack yg aku ada 2.3.4 je. dah sudah download. download plak crack nya. click sini. patch kan je. double click dekat "patch.exe" then click "patch". Note" make sure patch dulu baru open software YouWave ni k.


Read more ...

Saturday, December 1, 2012

Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka



Full Featured Qur'an Made For Windows
Zekr Qur'an was made with coding made for Windows, giving it the feel of any other Windows application. It is fully featured with advanced searching, navigation, recitation, and commentary.

Fully Customizable
The backbone of Zekr is very generic, allowing customization in many ways. Customize the language, translation, recitation, commentary, and theme. Make Zekr perfect for you.

Free & Open Source
The Zekr project stands by the following principle: Never Profit Off The Prophet. All programs are and will always be Free and Open Source. That means that anyone can see and contribute to developing Zekr.

Downloading & Installing System Requirements


Windows 2000, XP, Vista/7.
Java (JRE) 1.5.0 or Newer.

Download :

Sumber Asal (Teman Upload Ke MediaFire Link)

1. Software Zekr Al-Quran 32Bit Here

2. Java (JRE) 1.5.0 or Newer Here

3. Translations (Malay) Here @ Here
4. Recitation by Sheikh Maher Al-Muaiqaly (Imam Masjid Al-Haram, Makkah Al-Mukarramah Here

5. Others Source Recitations (Multi via OFFLINE) Here (Sumber Asal)

Read more ...

Thursday, November 29, 2012

Titik noktah.


Ada satu perkara aku pernah percaya masa zaman kanak kanak aku yaitu masa depan. aku pernah percaya bila aku dewasa aku mampu mengubah apa yg sepatutnya dan apa yg tidak sepatutnya, apa yg harus, apa yg tidak harus, semasa aku kecil aku ada semangat untuk mengubah semua yg aku rasa tidak sepatutnya mungkin aku hanya patut tunggu masa yg sesuai.

Kerana tuk mengejarnya aku biarkan dahulu diriku tewas di medan awal pertempuran, aku biarkan diriku di balingi dengan beribuan batu dan pasir, aku hanya pertahankan tanpa melawan, kerna kepercayaan yg telah aku semaikan, dan aku harap ianya bakal menjadi senjata suatu hari nanti bila aku dewasa.

Namun segala berubah bila aku sedar akan reality sebenar yg sebenarnya kehidupan ini tiada keajaiban atau nasib yg baik yg selalu kita harap, tanpa usaha kita hanya mengundang sia sia, dan bila aku sedar aku telah membuang begitu banyak masa demi mempertahankan kepercayaan yg aku harapkan selama ini.

Jadi aku diamkan diri tak berganjak kerna aku tidak lagi melihat di mana harus aku berdiri dan apa yg harus aku perjuangkan. untuk hidup aku.
Read more ...

Saturday, September 8, 2012

Sunnah selepas Ijab Qabul


Sunnah selepas Ijab Qabul : Melakukan solat sunat 2 rakaat berjemaah suami dan isteri.

Cara untuk mengerjakannya ialah:

♥♥ ~ بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ~ ♥♥ ~
Ahlan Wasahlan Wamarhaban
" Jazakumullahu Khairan Wa Barakallahu Fiikum "

• Lafaz niatnya : “Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”Allahu Akbar”: Sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala”
...
• Rakaat pertama : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun’

• Rakaat kedua : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas

• Membaca doa berikut selepas salam:

“ YA Allah, Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, segala puji-pujian bagi-Mu, seru sekalian alam. Ya Allah, aku bersykur kepada-Mu, telah selesai pernikahanku ini,
Read more ...

Saturday, September 1, 2012

Kenapa ‘Spender’ Lelaki Di jual Dalam Kotak? Perempuan berselerak???

sebenarnya aku tertanya jugak berkenaan isu ni ye la, kalau pergi shopping mall berlonggok je kan hehe, tapi part lelaki bersusun rapi je, haa tapi kita dah memang sedia maklum kan yang wanita ni sangat la kompleks.. hehe so meh kita tengok kenap Kenapa ‘Spender’ Lelaki Dijual Dalam Kotak, Perempuan Berselerak?




Kenapa seluar dalam lelaki biasanya dijual dalam kotak sedangkan panties perempuan pulak selalunya dijual longgok, berlipat atau bergantung?

Hurmm… kenape ye??

Korang nak tau??

Boleh tengok jawapannyer kat bawah….

‘First’ kita tengok macam mana orang perempuan memilih seluar dalam:
Read more ...

Sunday, August 12, 2012

10 Solat Yang Tidak Diterima Allah

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.” (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa : “10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

Read more ...
Designed By