Breaking News
Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Monday, February 24, 2014

Belajar Photography dengan Camerasim


Minat dengan Camera DSLR? Minat dunia Photography? tapi malas nak usung camera DSLR sana sini? nak belajar DSLR tak ada masa nak practice kan? haa aku ada jalan penyelesaian terbaik tuk korang kehkeh...

nahh terjah je web ni camerasim.com web ni menyediakan simulator DSLR untuk kita belajar dan practice kan, selain dari tu web camerasim juga menyediakan tips dan cara menggunakan DSLR dengan betul, so korang boleh try la tanpa risau shutter count mencanak naik, jimat tenaga dan masa...

Nak lebih cepat mahir korang cuba simulator 3D version hehe, memang havoc laa..

selain dari Computer, korang juga boleh download simulator versi android/iphone boleh la asah lagi skill tu kan, dan yg menariknya mereka sediakan pelbagai info menarik mengenai DSLR hehe..


sekarang ni terlalu banyak kemudahan yg tersedia malas dengan rajin je yg selalu jadi isu, so bagi peminat tegar DSLR korang mesti asah bakat kan, aku percaya setiap photographer pentingkan Quality image.
so kalau korang ada info menarik boleh la jugak share dengan aku... so kita enjoy...
Read more ...

Saturday, February 22, 2014

Tutorial Cara pasang Sitemaps dan robots.txt pada blog


Bila kita berbicara mengenai SEO ni memang Boleh naik gila kan, lebih-lebih lagi kita ni newBie, Apatah lagi kalau NewBoyz meraung ko kehkeh...

Oklah aku nak berkongsi ilmu yg tak seberapa ni, Berikut ada 2 cara yg aku kaji dan try dan hasilnya kira boleh la, kalau setakat nak bergantung kat SEO je tapi perisian belog kita sampah je banyak tak guna juga betul tak :P ...

So Aku nak Kongsikan 2 cara, terbaik untuk Tingkatkan SEO yaitu SiteMaps dan Google Robots.txt Kedua-dua ni antara element penting dalam permainan SEO, selain dari ni korang jugak boleh tingkatkan SEO dengan cara pasang BreadCrumb, cara nak pasang breadCrumb pula boleh Rujuk kat sini Cara Pasang Breadcrumb Pada Blogspot..

ok kita mula dengan sitemaps, first sekali korang perlu Generate sitemaps untuk generate sitemaps tekan sini, dan kemudian bukak google Webmaster Tools, click pada Nama blog korang dan kemudian di sebelah kiri cari Crawl dan pilih sitemaps dan masukkan link sitemaps yg di genarate tadi. siap.
Note: test terlebih dahulu sebelum add kan.


Sekarang kita berbalik pada cara lpasang Custom Robots.txt first sekali korang kena generate kan juga macam sitemaps tadi, tekan kat sini untuk generate, setelah generate korang copy semua code dan kemudian pergi ke Dashboard pilih Settings  ›  Search preferences pilih edit Custom robots.txt  dan paste kan semua code tadi, dan siap....




mudah kan? haa tak payah fening-fening laa.. yg ni cara auto la kira, supaya senang, tak payah la nak edite bagai dengan script, lagi pula sekarang banyak script yg google dan blacklistkan terutama script dari abu farhan so berhati-hatilah :)

apa-apa pun selamat maju jaya..

kalau tak faham boleh tanya ye, aku malas nak explain sangat haha.. so kalau tak berapa detail maaflah, kalau salah pun maaflah, segala kos adalah tanggungan anda sendiri kehkeh...
Read more ...

Friday, February 14, 2014

Tutorial dan cara Install IDM AKA Internet Download Manager.



Selamat sejahtera, hari ini aku nak share IDM pula, aku yakin mesti ramai kaki downloader kat luar tu yg guna IDM ataupun Internet Download Manager salah satu software terbaik tuk kaki-kaki downloader, selain dari user Friendly tahap Facebook mark zukebak kelajuan dia macam umphhh...

aku jugak tau mesti ramai yg ada masalah dengan Crack dia, betul tak? pada yg tak jumpa lagi solution dia kat sini aku ada penyelesaian dia, untuk version terbaru ni lebih stable dan mantap..


untuk download yg latest version boleh clik disini.
untuk download crack boleh click disini.

satu lagi nasihat aku jangan gatal nak update version la. :)
unless kalau beli yg original. kehkeh..
selamat maju jaya...

How to Crack?

Install IDM 6.19 (above 6.12 can be cracked)
Close all the open IDM windows
Download and Extract Crack
Now Run IDM Crack V16.exe
Select IDM installation folder ( ex : C:\Program Files \Internet Download Manager )
Click Activate button.It will say that IDM activated successfully !
IDM will launch itself after few seconds (Close and Run IDM again if it says it ran as administrator)
Yeah !! it’s cracked already
IDM says it’s a fake serial number ?
This happens when you have used some other cracks or serial keys before.To fix

Run crack again and click Deactivate > Yes
install IObit Unisntaller and uninstall IDM completely. Get IObit Uninstaller Here
IObit uninstaller will let you delete all the files created by IDM from powerful scan.delete all the files
Re-install IDM.
Then run crack again click Activate.

credit to onhax.net
Read more ...

Tutorial cara Activate Windows 8.1 | how to activate windows 8.1




Kali ni aku nak kongsi dan share tips dan cara untuk activate kan windows 8.1. caranya mudah je, pertama sekali korang kena la install windows 8.1 dulu kehkehkeh...

bagi aku windows 8.1 ni walaupun nampak rumit tapi lebih friendly user, selain dari start up yg gila super fast and furious...

langkah pertama korang perlu download file disini. sesudah download extract dan run kan sebagai admin, dan pilih activate dan anda boleh pilih sama ada nak activate kan windows 8.1 atau office2010/2013.




Ni bukti keberkesanan aku try kat laptop aku sendiri haa...siap update bagai...

untuk masalah watermark pula korang boleh download disini.. dan jangan lupa tick kan pada remove all watermark..

selamat mencuba kalau ada masalah boleh hubungi aku hehe.
Read more ...

Monday, December 31, 2012

Trick - Photo Zoom For Facebook. cara mudah view gambar


sejak 2 3 menjak ni aku jarang-jarang ada kelapangan nak meng'update blog ni, maklum la sejak bergelar tan sri ni memang bizi je bhahahaha.. melampau kan,

ok. aku nak share satu lagi trick kepada kaki online pecebokk. yaitu extension Photo Zoom for facebook.

kegunaannya simple je. korang nak view picture sangat senang dan mudah la just letak curser mouse kat mana-mana picture pappp keluar besar gedabak.

keuntungannya ialah kalau korang nak rembat DP orang yang di hide kan pun boleh, sebab photo zoom ni akan menzoom ke size asal gambar tersebut. kahkahkah. sempoi kan. (tapi jangan la buat macam tu biadap tu bhahaha)

Read more ...

Trick dan cara nak dapatkan status facebook like yang beriban-riban dengan LikeLO.



kalau korang kaki ber'facebook mesti korang teruja nak status korang orang like kalau boleh nak beriban-riban orang like kan. even status korang tu "caye da beyakk hukhuk"

gua ada trick baik punya, hehe. senang je kalau korang nak status korang dapat like yg beriban-riban.

first sekali korang masuk sini. korang kena subscibe FB aku nak add pun boleh hahaha, tu kira upah aku ajar korang trick ni la haha boleh kan kan.. CLICK SINI.

dah subscribe belum, jangan nak tipu ea tak baik tau aku memang tak tau tapi tuhan maha mengetahui. haaa tipu dosa masuk api neraka haa.

ok kalau dah setel step first tu pergi ke website ni... click sini...

tuk guna software ni korang perlukan token cara nak dapatkan token FB korang tengok kat screenshot bawah ni.


Read more ...

Wednesday, December 26, 2012

Tuto: Cara Install WhatsApp application pada laptop korang




Entry kali ini aku nak buat tutorial cara install whatsApp kat lappy korang hehe. menarik kan. mesti la. terbaikk punya...mungkin ada yg dah tau and ada jugak yg tak tau kan. barang baik kena share la hehe. aku pun baru je tau ni. hehe.

cara dia mudah je. first sekali korang kena download software YouWave for android, aplikasi ni tuk korang Run kan android dekat lappy korang. faham kan. aku malas nak terangkan sangat senanya hahaha. ala kadar dah laa..janji korang paham kan. betul tak john.

ok step 1 pergi ke http://youwave.com/download.html then download YouWave for android tapi mak sure korang download yg version 2.3.4 jangan nak gatal download version 4.01 sebab crack yg aku ada 2.3.4 je. dah sudah download. download plak crack nya. click sini. patch kan je. double click dekat "patch.exe" then click "patch". Note" make sure patch dulu baru open software YouWave ni k.


Read more ...

Saturday, December 1, 2012

Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka



Full Featured Qur'an Made For Windows
Zekr Qur'an was made with coding made for Windows, giving it the feel of any other Windows application. It is fully featured with advanced searching, navigation, recitation, and commentary.

Fully Customizable
The backbone of Zekr is very generic, allowing customization in many ways. Customize the language, translation, recitation, commentary, and theme. Make Zekr perfect for you.

Free & Open Source
The Zekr project stands by the following principle: Never Profit Off The Prophet. All programs are and will always be Free and Open Source. That means that anyone can see and contribute to developing Zekr.

Downloading & Installing System Requirements


Windows 2000, XP, Vista/7.
Java (JRE) 1.5.0 or Newer.

Download :

Sumber Asal (Teman Upload Ke MediaFire Link)

1. Software Zekr Al-Quran 32Bit Here

2. Java (JRE) 1.5.0 or Newer Here

3. Translations (Malay) Here @ Here
4. Recitation by Sheikh Maher Al-Muaiqaly (Imam Masjid Al-Haram, Makkah Al-Mukarramah Here

5. Others Source Recitations (Multi via OFFLINE) Here (Sumber Asal)

Read more ...

Friday, July 15, 2011

How To stop Facebook Spam (Tutorial)




Spam! spam! spam! fuhh mesti sakit hati dengan spam ni kan, gua pun naik semak+meluat dah, lagi-lagi dengan spam event yang ngarut-ngarut oihhh, spam kena tag dengan gambar-ganbar tah apa-apa -___-" ...(yela kebanyakkan spam tu suma gambar-gambar yang merapu)
Tapi tak apa.....gua ada jalan penyelasaiannya...Zzaaaassss....


1st>klik kat akaun



2nd>cari option ni
Read more ...

Sunday, June 26, 2011

Letak widget Radio Era.fm kat blog / + Massage Hormat

HORMAT. satu perkara yang sangat mudah tapi sukar untuk dilaksanakan.
hormat tidak kira pada sesiapa. hormat pada yang muda. hormat pada yang tua.
yang muda hormat pada yang tua. yang tua hormat pada yang muda dan
hormat pada diri sendiri. jika anda ada rasa hormat?
insyaallah anda akan sentiasa dihormati.

Message khidmat masyarakat ini dibawakan oleh Era.fm dan Uyc.

Era kini hanya memainkan muzik hits yang terbaik.

1. Pergi ke dashboard/design/add a gadget/ Html/javascript.

2. copy code kat bawah ni, dan paste kat gadget Html/javascript.


<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.era.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/era/era.swf" height="170" width="200">

<!--<![endif]-->

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

Read more ...

Tuesday, June 7, 2011

Cara Add Google +1 Button untuk Blogger



Okeh korang tau kan apa itu google +1 tau kan ? aaa bagus. okeh google +1 ni sangat banyak kegunaannya terutama pada carian google search engien result. kat sini umar ada buat tutorial cara-cara nak letak kat bawah post entry. cara-cara dia sangat senang dan mudah.

1: macam biasa pergi ke dashboard edit HTML dan tick kan pada Expand Widget Templates


2: tekan CTRL+F dan cari code <head>

3: copy code bawah ni dan paste kan selepas code <head> tadi
<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>

4:dengan CTRL+F cari code ni <data:post.body/>

5: dan copy code bawah ni
Read more ...

Wednesday, January 5, 2011

Cara nak add yahoo smile kat comment box entry


nampak comment box umar haaa....
smart tak hehehe...jeles tak,jeles tak hahaa....

so hari ni umar nak share la tips tutorial kalau
korang nak meriahkan comment box korang dengan yahoo smile
hehee...cara-caranya mudah dan senang,mat saleh cakap kacang goreng je..

1. pergi ke deshboard-design - Edit HTML - click (tick) Expand Widget Templates (jangan lupa backup dulu template korang)
Read more ...

Tuesday, January 4, 2011

4 Tips-tips dan probl probl normal

As-salam,apa khabar semua harap sihatlah yer,kali ini umar nak share sikit pasal masalah-masalah kecil yang selalu terjadi salah paham ni,hehe...okeh pertama sekali masalah shoutmix? apa lagi kena banned,untuk BW yang tegar cam blogger low class cam umar ni nak dapat visitor bukan senang kena rajin BW so bila dah asyik BW je url pun kena saman ngan shoutmix hehe apa lagi banned la,hahaa nampaknya ramai dah blogger lain yang kena sekang ni,so kat bawah ni ada la sikit tips yang umar dapat share tak adalah hebat sangat,sekadar nak berkongsi je,rasanya ramai yang dah tau dah pasal ni sape yang tak tau tu sila la amek tahu yer hehe.....
dan satu lagi ada yang melebelkan blog umar ni kononnya blog lawak tapi tak lawak, okeh sebenarnya blog ni umar buat bukan tuk dijadikan blog lawak umar just share je apa yang umar rasa menarik,umar dah story kat 1st entry lagi rasanya so janganlah nak bandingkan blog umar dangan blog lawak yang sedia ada diorang memang best dan otai-otai, umar ni biasa je,blog umar ni umar lebel kan sebagai blog sharing center hahaa boleh tak macam tu,kalau sape yang nak ambik artikel kat blog ni ambik je umar tak kisah dan takkan pergi serang korang hahaa,tapi kalau entry tu umar ada letak backlink korang letak la jugak backlink tu k.....
Read more ...

Friday, December 10, 2010

Tips: kenapa comment x banyak pd entry??

Salam semua hehe hari ini aku nak share sikit pasal comment mengomen ni hehee kadang-kadang korang pelik x kenapa entry korang menarik viewer banyak? tapi....... comment x banyak? omg mesti sakit hati kan kan kan.....


orait lets start begin to the point (aicehh speaking)




haa inilah puncanya?? Captcha?? kenapa? sebab kita kat malaysia ni tenet bukan macam kat ongputih nun laju gila baban,lagi la kalau kena blogger yang lazy gila haha aku pown salah seoargnya kadang-kadang hahaa jujur je...


penyelasaiannya??
Read more ...

Tuesday, November 30, 2010

101 Keyboard Shortcut

CTRL+C (Copy)
CTRL+X (Cut)
CTRL+V (Paste)
CTRL+Z (Undo)
DELETE (Delete)
SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
CTRL+A (Select all)
F3 key (Search for a file or a folder)
ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
Read more ...

Sunday, November 28, 2010

Cara Hack Password Facebook rakan anda.


Kali ini kita berkongsi cara dan tips untuk mengetahui Password Facebook rakan-rakan anda. Dah bersedia semua?. Okey jom kita pelajari kaedah-kaedahnya..tapi ingat yer semuanya adalah dibawah tanggungjawap anda sendiri jika berlaku apa2.
Read more ...

Thursday, October 21, 2010

SEO.Blog Tips.Tutorial | Cara Pasang Breadcrumb Pada Blogspot

Tips dan tutorial blog kali ini aku nak berkongsi mengenai apakah itu breadcrumb dan cara memasangnya.Untuk meningkatkan SEO sesuatu blog,breadcrumb adalah salah satu dari perkara yang perlu kita praktikkan.Breadcrumb pada sesuatu blog ibarat seperti peta atau sitemap yang akan memudahkan pembaca mengenal pasti kedudukan mereka di dalam page yang ada pada blog kita.

Apakah itu breadcrumb?
Read more ...

Wednesday, October 20, 2010

Tips Untuk Pengguna Google Chrome | Gunakan Google Chrome Extensions

Tips Untuk Pengguna Google Chrome | Gunakan Google Chrome Extension

Google Chrome adalah satu browser dari google yang cepat,pantas,laju,selamat dan mudah digunakan.Merupakan antara browser terbaik,popular dan paling banyak didownload dan digunakan selepas mozila firefox.Terlalu banyak extension atau add on yang disediakan untuk pengguna Google Chrome ini.Kesemua extension ini sememangnya akan memudahkan kita dalam melakukan sesuatu tugas sekiranya kita tahu cara untuk menggunakan extension yang disediakan.

Read more ...

Saturday, October 16, 2010

Facebook Dislike Button | Add On Terbaru FaceMod

Facebook Dislike Button | Add On Terbaru FaceMod

Facebook/FaceMod Dislike Button

Read more ...
Designed By